| 
       III
Międzyszkolny Konkurs Kulinarny „ Z gotowaniem za pan brat” należy już
do przeszłości. Spotkanie odbyło się 22 października w Zespole Szkół
Specjalnych przy DPS      w Kadłubie. 
      W konkursie wzięli udział uczniowie z: Zespołu Szkół
Specjalnych przy DPS w Zawadzkiem, Zespołu Szkół Specjalnych im. A. Kamińskiego
w Strzelcach Opolskich, Specjalnego Ośrodka Szkolno -Wychowawczego w Leśnicy,
Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Dobrodzieniu, Zespołu  Szkół 
      Specjalnych   przy  DPS 
      w  Kadłubie. 
      Trzyosobowe
drużyny rywalizowały ze sobą w pięciu konkurencjach. Zmagania rozpoczęto od
układania piramidy żywieniowej, w następnej kolejności było ubijanie piany z
białek i obierania jabłka na czas. Tutaj bezkonkurencyjna okazała się drużyna z
Dobrodzienia. Później przyszła pora na przygotowanie sałatki owocowej. Pyszna i
zdrowa sałatka dodała energii uczestnikom, którzy w kolejnej konkurencji
popisali się wiedzą  i myśleniem
logicznym przy rozwiązywaniu zagadek słownych. Ostatnią konkurencją było
dekorowanie ciasteczek i oczywiście ich smakowanie. 
      Wszystkie drużyny doskonale poradziły sobie z
konkurencjami. Zwycięzcami byli wszyscy. Uczestnicy wykazali się dużą wiedzą na
temat żywienia, potrafili przygotować wyśmienitą sałatkę  i nie zabrakło im pomysłowości przy
dekorowaniu ciasteczek. 
      Dobre humory,
uśmiechy na twarzy i całe mnóstwo pozytywnej energii, uczestnicy  wraz  z
pamiątkowymi dyplomami i nagrodami zabrali 
      do swoich szkół.  
      Na koniec
przyszedł czas na zapewnienia: że za rok, o tej porze ...  
      Do zobaczenia... 
                                                                                                               
                Monika Szendzielorz 
        
       |