III
Międzyszkolny Konkurs Kulinarny „ Z gotowaniem za pan brat” należy już
do przeszłości. Spotkanie odbyło się 22 października w Zespole Szkół
Specjalnych przy DPS w Kadłubie.
W konkursie wzięli udział uczniowie z: Zespołu Szkół
Specjalnych przy DPS w Zawadzkiem, Zespołu Szkół Specjalnych im. A. Kamińskiego
w Strzelcach Opolskich, Specjalnego Ośrodka Szkolno -Wychowawczego w Leśnicy,
Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Dobrodzieniu, Zespołu Szkół
Specjalnych przy DPS
w Kadłubie.
Trzyosobowe
drużyny rywalizowały ze sobą w pięciu konkurencjach. Zmagania rozpoczęto od
układania piramidy żywieniowej, w następnej kolejności było ubijanie piany z
białek i obierania jabłka na czas. Tutaj bezkonkurencyjna okazała się drużyna z
Dobrodzienia. Później przyszła pora na przygotowanie sałatki owocowej. Pyszna i
zdrowa sałatka dodała energii uczestnikom, którzy w kolejnej konkurencji
popisali się wiedzą i myśleniem
logicznym przy rozwiązywaniu zagadek słownych. Ostatnią konkurencją było
dekorowanie ciasteczek i oczywiście ich smakowanie.
Wszystkie drużyny doskonale poradziły sobie z
konkurencjami. Zwycięzcami byli wszyscy. Uczestnicy wykazali się dużą wiedzą na
temat żywienia, potrafili przygotować wyśmienitą sałatkę i nie zabrakło im pomysłowości przy
dekorowaniu ciasteczek.
Dobre humory,
uśmiechy na twarzy i całe mnóstwo pozytywnej energii, uczestnicy wraz z
pamiątkowymi dyplomami i nagrodami zabrali
do swoich szkół.
Na koniec
przyszedł czas na zapewnienia: że za rok, o tej porze ...
Do zobaczenia...
Monika Szendzielorz
|